Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

GEZOCHT: dialectsprekers uit Scherpenheuvel

  • 7 mei 2022

Gezocht: dialectsprekers uit Brussel, Bosvoorde, Gooik, Nieuwenrode, Tildonk, Tremelo, Scherpenheuvel, Boutersem, Roosbeek, Zoutleeuw, Overijse, Walshoutem, Jeuk en Stokkem voor project aan Universiteit Gent

Dialectsprekers

We zoeken sprekers die het lokale dialect van de genoemde dorpen nog goed beheersen, en die dat verworven hebben vóór de jaren 1960. Dat betekent dus in de praktijk dat we op zoek zijn naar vijfenzeventigplussers. We zoeken meer specifiek honkvaste sprekers, die steeds blijven wonen zijn in de (deel)gemeente waar ze opgroeiden (Stokkem, Gooik, Nieuwenrode, Tildonk, Tremelo, Scherpenheuvel, Brussel, Boutersem, Roosbeek, Zoutleeuw, Bosvoorde, Overijse, Walshoutem of Jeuk). Aangezien het de bedoeling is zoveel mogelijk spontaan gesproken dialect te kunnen opnemen, zoeken we uiteraard ook spraakzame inwoners, die ook geen hogere opleiding (universiteit of hogeschool) volgden. Sterk aan te bevelen is dat beide ouders en partner ook van dezelfde gemeente zijn, al is die eis in de praktijk moeilijker vol te houden.

Gespreksleiders

Een gespreksleider is iemand (1) die de spreker bij voorkeur kent (zodat die op zijn gemak is), (2) die het lokale dialect goed beheerst en (3) bij voorkeur niet al te veel jonger is dan de dialectspreker. De gespreksleider houdt de dialectspreker een uur lang aan de praat, in zo authentiek mogelijk dialect, zonder zelf veel aan het woord te zijn. Het is een vrij gesprek, maar we bezorgen de gespreksleider wel een lijst met mogelijke onderwerpen. Door met een bekende en een dialectspreker te werken, hopen we een zo informeel mogelijke sfeer te creëren, waarin dialect spreken natuurlijk is. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de gespreksleider het doel van het onderzoek goed uitlegt aan de dialectspreker. De sprekers krijgen weliswaar ook geschreven informatie over het onderzoek, maar al te veel paperassen kunnen een afschrikwekkend effect hebben, en daarom geven we alle informatie in eerste instantie mondeling. De gespreksleider zal in de praktijk vaak als tussenpersoon dienen tussen de opnameleider en de dialectspreker.

Opnameleiders

Elke opname wordt bijgewoond door een opnameleider die zorgt voor technische en administratieve ondersteuning. In de praktijk zal dat meestal iemand van het UGent-team zijn.

Ons aanbod

Iedere gespreksleider en dialectspreker bieden we graag een kleine attentie aan als bedanking.

Contact

Als je graag zelf wil meewerken aan dit project of als je mensen kent die graag zouden meewerken aan dit project (ouders, grootouders, buren, kennissen,…) reageer dan per mail naar gcnd@ugent.be (contactpersoon: Lien Hellebaut) en vermeld over welke functie het precies gaat (dialectspreker of gespreksleider).

<