Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

GEZOCHT: Heb je een speciale band een kapelletje? Of heb je een bijzonder verhaal bij een kapelletje? Vertel het ons!

  • 1 juni 2022

PARCUM lanceerde in het najaar van 2021 het 'Kapelletjes'-project. Alle informatie over dit Vlaanderen brede project vind je hier: Kapelletjes in Vlaanderen | PARCUM

Erfgoedcel de Merode zet mee de schouder onder dit project omdat we willen meewerken aan het inventariseren van kapellen over heel Vlaanderen op een uniforme wijze én omdat we vinden dat de kapellen uit de 5 gemeenten die lid zijn van Erfgoedcel de Merode (Aarschot, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo of Westerlo) zeker niet mogen ontbreken!

Zowel voor onderzoekers, als voor eigenaars, gebruikers en beheerders van kapellen zal het project resulteren in een zeer waardevol instrument.

"In het voorjaar van 2023 vindt een grote sensibiliseringscampagne plaats. Een belangrijk onderdeel hiervan is de lancering van een inspirerend boek over diverse Vlaamse kapelletjes en de verbondenheid met de lokale gemeenschap. Veel kapellen spelen vandaag nog een belangrijke rol in de buurt. Jaarlijks vinden er bij deze kapellen nog heel wat tradities en praktijken plaats. Denk maar aan bloemen plooien, zandmotieven maken, processies, zangmomenten, … Met dit boek willen we de verhalen, tradities, objecten en gevoelens die hieraan verbonden zijn bundelen."

Voor het boek is PARCUM nog op zoek naar mensen die hun geluk, verdriet, verlangens of bezorgdheden delen aan of via een kapelletje.

Om de inhoud van het 'salontafelboek' mee te kleuren zijn we op zoek naar één of meer kapelletjes(verhalen) (uit de gemeenten die lid zijn van Erfgoedcel de Merode; nl. Aarschot, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo). Wil jij jouw verhaal in het boek krijgen? Klik op onderstaande knop en vertel ons jouw verhaal!

Jouw kapelletjesverhaal in het boek van PARCUM?

Heb je een bijzonder verhaal, traditie of gevoel bij een kapelletje uit Aarschot, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo of Westerlo?

<