Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Reserveerde jij jouw plekje reeds voor Trio Marodeur op 23 april?

  • 13 april 2023
  • In de kijker

Om deze video weer te geven, geef ons toestemming om sociale media cookies op te slaan.

Première Trio Marodeur, 23 april, Bergom

Trio Marodeur is een gloednieuwe groep van Wolfsdonkenaar Rémi Decker (zang, doedelzak, fluit), Schaffenaar Hans Jochems (zang, cister) en de Herentalse Philip Masure (zang, gitaar). Drie heren die in de internationale folkscène heel wat bekendheid genieten. Met als inspiratie oude volksliederen uit cultuurregio Merode is Trio Marodeur rond de tafel gaan zitten en beginnen zingen. Pinten worden gedronken, rozekes geplukt, minnaars onthoofd… Diepgeworteld laat het trio mooie takken groeien aan de liedjesbomen. Oude teksten en melodieën bloeien.

De rijmen van toen zijn afgestoft, de muziek opgepept, vroeger was vroeger maar nu is nu, made in de Merode anno 2023.

In Zichem, Voortkapel, Houtvenne, Tessenderlo en Blauberg maakte Merodefestival 5 muziekvideo's met Bert Huysentruyt. Voor de muziekvideo’s zijn er telkens interessante lokale samenwerkingen aangegaan. In Houtvenne bracht dansstudio KiCK-IT hedendaagse dans op een nummer en in Voortkapel in het oude orgelmuseum zong popkoor Vocalious mee. Zichemnaar Jan Muës speelde dan weer mee trompet in de Maagdentoren.

Voor de bronnen deed Trio Marodeur beroep op o.a. het archief van Jef Verwimp (Jef de Blinde) uit Tessenderlo, een oud gevonden liedboek door erfgoed Herselt uit 1896 en het standaardwerk - 'Honderd oude Vlaamsche liederen' van E.H. Jan Bols uit 1897.

De productie werd gefinancierd met een projectsubsidie van cultuurregio de Merode. Merodefestival financierde de video-opnames.

De première vindt plaats op erfgoeddag, zondag 23 april 2023 om 16.00 uur in de Bovenzaal in Bergom (Hoge Dreef 1 - Herselt). Het is naast een filmvoorstelling ook een concert van Trio Marodeur.

De toegang is gratis maar je dient wel een ticket te reserveren via www.merodefestival.be/volksliekes.

<