Ga naar hoofdinhoud

Bovenlokale erfgoedbronnen

Erfgoedcel de Merode stimuleert en steunt graag onderzoek naar ons lokaal roerend en immaterieel erfgoed. Geïntrigeerd door een bepaald lokaal thema? En waar begin je te zoeken?

Erfgoedcel de Merode engageert zich om een overzicht op te stellen van alle bronnen en toegangen die nuttig zijn bij jouw onderzoek naar ons lokale erfgoed. Al deze bronnen werden door onze lokale erfgoedhoudende verenigingen afgelopen decennia beheerd, bewaard en ontsloten (op papier of digitaal).

Neem hier een kijkje naar de overzichten van de erfgoedhoudende verenigingen binnen onze werkingsregio: Aarschot, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo.

BOVENLOKALE INITIATIEVEN

  • Kijk virtueel door de muren van erfgoedparels als de Maagdentoren en de abdij van Averbode via de app 'Augmented Routes' (download de app 'Augmented Routes' in je Play Store of App Store).
  • Neem een kijkje op Ansfridania. Deze website ontsluit de prosopografische gegevens van vroegere inwoners van de Zuiderkempen, ideaal voor genealogisch onderzoek!
  • Ook BSKempen biedt de mogelijkheid tot genealogisch onderzoek voor alle gemeentes van de Antwerpse Kempen


Voeg jouw bronnen en toegangen toe aan onze lijst!

Wil jij ook jouw bronnen - die door jouw vereniging bewaard en ontsloten worden - ook kenbaar maken via onze website aan een breder publiek? Vertel het ons! Dan voegen we ze hier toe in het lijstje per vereniging en per gemeente!

Ben je een leerkracht of docent of ben je een leerling of student en ben je op zoek naar een onderzoeksthema?

Wij kunnen jou ongetwijfeld toeleiden naar veldwerkers die uitkijken naar een boeiende samenwerking, en vice versa.

Tip

Voor onderzoek naar archeologische vondsten of metaaldetectievondsten verwijzen we jou graag door naar het Agentschap Onroerend erfgoed.

<