Ga naar hoofdinhoud
Samenwerkingsproject

Archeologiedagen "Verschans je in de Merode"

  • mei 2022
  • IOED de Merode

Verschans je in de Merode!

In Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo staan de ‘boerenschansen’ tijdens de Archeologiedagen 2022 op 20, 21 en 22 mei in de kijker.

Een boerenschans is een omgrachte omwalling die collectief werd aangelegd door een boerengemeenschap om zichzelf en hun vee in veiligheid te brengen. De meeste schansen werden opgericht tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) ter verdediging tegen onder andere roversbenden. Schansen komen overal in België voor, maar waren talrijker aanwezig in het grensgebied van de provincie Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant. De kern van deze regio valt dus geheel samen met het Merodegebied.

Geen enkele van deze boerenschansen werd vandaag de dag in zijn totaliteit bewaard, de meeste zijn enkel archeologisch bewaard of beperkt waar te nemen in het landschap. Vanuit een inventarisatie van alle boerenschansen in het Merodegebied hebben we samen met de zes gemeenten en de lokale erfgoedactoren een mooie brochure opgesteld. Met deze brochure kan je vanaf de start van de Archeologiedagen met de fiets erop uit trekken, om in jouw gemeente te speuren naar de sporen die de schansen hebben achtergelaten in het landschap. Of je kan gedurende de Archeologiedagen de historische en archeologische aspecten van de schansen in jouw gemeente komen ontdekken in de digitale tentoonstellingen die zullen opgesteld worden in elke Merodegemeente.

Bovendien organiseert elk van deze zes gemeenten tijdens de Archeologiedagen zelf talrijke activiteiten om hun schansen in de kijker te zetten! Zo kan je onder andere aansluiten bij gegidste fietstochten, een lezing volgen, een tentoonstelling bezoeken of een metaaldetectiedag bijwonen.

Dit is een initiatief van de lokale heemkringen, gemeentebesturen en IOED de Merode.

Meer weten?

Partners

<