Ga naar hoofdinhoud
Nieuws

Archeologiedagen 2024

  • 6 mei 2024

Ook gebeten door archeologie? Ontdek het verleden van onze bodem tijdens de Archeologiedagen op 24, 25 & 26 mei!

Wat beleef je tijdens de Archeologiedagen?

Archeologie spreekt tot de verbeelding van klein en groot. Opgravingen maken ons nieuwsgierig want ze onthullen iets over ons verleden: hoe leefden onze voorouders, wat aten ze, hoe zagen hun woningen eruit, ...?

Tijdens de Archeologiedagen kom je meer te weten over de vele gezichten van archeologie tijdens leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten.

  1. Maak kennis met het verleden van jouw stad of dorp. Ontdek hoe onze voorouders leefden door wat er onder je voeten te vinden is.
  2. Droomde jij er als kind ook niet van om archeoloog te zijn? De Archeologiedagen zijn het perfecte excuus om voor een dag in de huid van een archeoloog te kruipen.
  3. Zie met eigen ogen waarom er tijd en geld gaat naar archeologie in Vlaanderen. De Archeologiedagen zijn de ideale gelegenheid om in gesprek te gaan met archeologen.

Ben je benieuwd?

IN DE KIJKER: De verdwenen "Oudste kerk van Brabant" in Weerde, wat leren archeologie en geschiedenis ons?

Nabij het kasteel Schoonhoven, op een donk of rivierduin, lag tot in de 17de eeuw een heel oud kerkje, het kerkje van Weerde waarvan bronnen stelden dat het "dautste van Brabant" was. Die vermelding roept natuurlijk heel wat vragen op, hoe oud? En Kerk waarvan?

Op deze lezing voor de archeologiedagen, brengen we de resultaten van de opgraving toen nog eens naar voren: wat werd er wel en niet gevonden en wat betekent het? Maar we vergelijken alles wat we weten ook met andere oude en vroege kerken in Brabant, zowel in de Kempen als in het Hageland en in Loon.

Wanneer: 24 mei van 19:30 - 22:00

Waar: Gasthuiskapel (CC Gasthuis) - Gasthuisstraat 22, 3200 Aarschot

de presentatie over het verdwenen kerkje van Weerde, Aarschot

<