Thuis in het modernisme: Lezing Erfgoeddag
Stap binnen in de fascinerende wereld van het modernisme tijdens een boeiende lezing georganiseerd door onze erfgoedcel voor Erfgoeddag 2024, waar we de essentie van 'Thuis in het modernisme' tot leven brengen!
Datum: 21 april 2024 van 13:30-14:30. Locatie: Kerk Averbode - Prins de Merodelaan 25 / 3271 Averbode
De Moderne Beweging in de jaren ’20 ontwikkelde woningen met modern comfort om de woningnood te ledigen, maar ook om de mensen te bevrijden van traditionele en achterhaalde woonopvattingen. Zo maakten ze bijvoorbeeld komaf met de zogenaamde ‘beste kamer, de mooist ingerichte kamer van het huis, die echter zelden gebruikt werd. Licht, lucht, eenvoud, hygiëne en transparantie werden nu belangrijke waarden, en leidden tot een nieuwe vormgeving en architectuur. De eerste Modernistische woningen waren vooral nog elitaire villa’s. Pas na de tweede wereldoorlog brak het “nieuwe bouwen” in Europa door bij bredere lagen van de bevolking en buiten de steden. Ook in de Kempen werden vooral tussen de late jaren ’50 en de jaren ’80 prachtige voorbeelden van het “nieuwe wonen” gerealiseerd, denk maar aan de woningen van de Turnhoutse School, of de woningen van Gerard Cools in de Zuiderkempen.
In deze lezing zullen we ingaan op deze realisaties en hoe huiselijkheid daarin vorm kreeg.
Els De Vos is professor aan de Universiteit Antwerpen, waar ze de opleiding interieurarchitectuur leidt. Haar onderzoek situeert zich op het vlak van de (interieur)architectuur, wooncultuur, gender en publieke ruimte in de twintigste eeuw. Haar doctoraat ‘Hoe zouden we graag wonen? Woonvertogen in Vlaanderen tijdens de jaren zestig en zeventig’ werd gepubliceerd door Leuven University Press (2012). Ze was co-curator van verschillende tentoonstellingen, waaronder Wonen in kleur. Het raakvlak tussen beeldende kunsten en interieurarchitectuur (Antwerpen, 2019).