IOED DE MERODE

IOED de Merode werd in 2017 door het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen erkend als een intergemeentelijk samenwerkingsverband voor onroerend erfgoed en ondersteunt het onroerend erfgoedbeleid van de zes gemeenten: Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo, Westerlo, Herselt, Hulshout en Laakdal.
Dit bewerkstelligt IOED de Merode door zowel private als publieke eigenaars en beheerders van landschappelijk, bouwkundig en archeologisch erfgoed te adviseren in het behoud en beheer van hun erfgoed. Daarnaast zet de IOED in samenwerking met de gemeenten en lokale erfgoedactoren en erfgoedliefhebbers in op publieksgerichte projecten om het onroerend erfgoed van de streek in de kijker te zetten. Je kan dus bij de IOED terecht voor:
- adviesverlening met betrekking tot zowel beschermd als vastgesteld geïnventariseerd en niet-beschermd onroerend erfgoed
- adviesverlening en vragen over subsidiëringsmogelijkheden in het kader van restauratie –en herbestemmingsprojecten
- vragen over Vlaamse erfgoeddecreten en erfgoedpremiestelsels
- ondersteuning en vragen over subsidiëringsmogelijkheden in het kader van lokale en bovenlokale ontsluitingsprojecten met betrekking tot onroerend erfgoed
- samenwerking en/of ondersteuning in activiteiten voor openmonumentendag en de archeologiedagen
- ondersteuning en begeleiding van inventarisatietrajecten
- ondersteuning en begeleiding in het aanvragen van een beschermingsdossier
- advies en begeleiding bij het opstellen van beheersplannen, CHE-studies en archeologienota’s
- ondersteuning in het aanvragen van toelatingen en erfgoedpremies in het kader van werken aan een beschermd erfgoed
Wil je weten of jouw onroerend goed beschermd erfgoed of net vastgesteld geïnventariseerd erfgoed is? Loop je vast in de Vlaamse erfgoedregelgevingen? Ben je niet zeker of je erfgoedpremie kan krijgen? Wil je advies in het kader van jouw restauratieproject? Heb je een idee om het onroerend erfgoed van jouw gemeente of regio mee in de kijker te zetten en wil je hier iets rond uitbouwen? Of heb je een andere vraag over een monument, landschap of archeologische vondst in jouw regio? Aarzel niet om ons te contacteren! Wij helpen je graag op weg.
Wil je meer weten over IOED de Merode en het overkoepelde beleid dat de zes gemeenten samen uitbouwen rond onroerend erfgoed? Download dan hier het onroerend erfgoedbeleidsplan.