Archeologie in de Kempen
Archeologie in de Kempen is een samenwerking van alle Kempische IOED's. Samen zetten we de archeologie van 38 gemeenten in de kijker bij haar inwoners en ondernemen we acties om de inspanningen rond archeologie in die regio zichtbaar te maken, bv via vormingen, blogs en meer.
Bij Archeologie denk je vaak meteen aan ondergrondse schatten. Maar archeologie gaat eigenlijk vooral over bronnen voor onze geschiedenis, materiële bronnen. Daar waar geschreven bronnen (historische teksten) steeds opnieuw gelezen kunnen worden, kan een archeologische bron eigenlijk maar één keer gelezen worden, bij de opgraving. Laat je een site weggraven of vernielen en de inhoud gaat onherroepelijk verloren. Het is dus heel belangrijk om sites te documenteren en te bewaren met het oog op verder onderzoek.
De Kempen hadden lang het imago van een regio te zijn zonder veel archeologie, maar dat beeld klopt niet, van de Voorkempen tot de Zuidkempen (het Merode gebied): overal zit archeologie. Wist je dat in Vorst Laakdal één van de grootste en meest indrukwekkende Romeinse villa's lag van wat nu de provincie Antwerpen is? Of dat je in Westmeerbeek een middeleeuwse kasteelmotte kan terugvinden van de heren en ridders van Westmeerbeek? Of dat er in Herselt urnegraven gevonden zijn uit de vroege ijzertijd, en in Westerlo celtic fields, resten van het ijzertijd landschap? Archeologie zit overal en we zullen dat archeologische verhaal op alle mogelijke manieren vertellen en brengen.
Wat kan je van ons verwachten: een jaarlijkse infographic over archeologie in de Kempen, lezingen van archeologen en onderzoekers over hun bevindingen, vomingsreeksen, activiteiten op archeologiedagen en nog meer.
Vormingsreeks Metaaldetectie
Samen met de IOED's Land van Nete en Aa, Voorkempen, Stuifzand, Noorderkempen en Berg en Nete en de vzw Histories, brengen we een vijfdelige vormingsreeks over metaaldetectie. De eerste aflevering ging door op 18 november en draaide rond de conservatie van metaal. In 2024 vormen de volgende 4 vomringen.
voor meer info: Contacteer Anouk Hazelof op anouk.hazelof@histories.be of 0492 11 66 18