Ga naar hoofdinhoud
Samenwerkingsproject

Modernisme in de Kempen

  • januari 2022 - juli 2027

Bij modernistisch erfgoed denk je misschien eerst aan Le Corbusier, Renaat Braem of Richard Neutra. Maar ook de Kempen is dus rijk aan deze architecturale pareltjes. Zo ontwierpen onder meer de architecten van de ‘Turnhoutse School’ heel wat prachtige gebouwen, die in vormentaal en materiaalgebruik bijzonder vooruitstrevend waren. Dat jonge erfgoed willen wij op de kaart zetten. En wij, dat zijn de Kempense onroerenderfgoeddiensten en architectuurplatform AR-TUR.

De intrigerende architectuur die de Kempense modernisten nalaten, is echter kwetsbaar. Het behoud van die panden stelt ons vandaag de dag voor sterke uitdagingen: energiezuinig zijn ze vaak niet en ook bouwtechnisch treden er soms problemen op. Vele gebouwen dreigen hun eigenheid te verliezen of gesloopt te worden. Daarom slaan we Kempenbreed de handen in elkaar. We gaan zowel in binnen- als buitenland op zoek naar de beste voorbeelden van verduurzamen van modernistisch erfgoed. Zo bouwen we aan een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen.

Het traject ‘modernisme in de Kempen’ is een samenwerking tussen o.m. IOED’s Erfgoed Noorderkempen, Land van Nete en Aa, Erfgoed Voorkempen, Berg en Nete, De Merode, Stuifzand en AR-TUR. Met de steun van Erasmus+, het programma van de Europese Commissie.

https://erfgoednoorderkempen.b...

de nu verdwenen architectenwoning Cools in Westerlo

In de lente van 2023 trokken we met het Erasmus+ project rond Modernisme in de Kempen op studiereis naar Denemarken. Daar gingen we na hoe in Denemarken aan erfgoedzorg rond Modernistische gebouwen werd gedaan, op welke manieren dit recente erfgoed werd ge(her)waardeerd en wat we daar konden uit leren. We ontdekten de wondere werelden van Arne Jacobsen, Jorn Utzon en Louis Poulsen, maar vooral ook de nieuwe levensfasen van hun gebouwen.

Link naar het verslag van de reis: De Erasmus + reis naar Denemarken

<