Ga naar hoofdinhoud
Samenwerkingsproject

Erfgoeddag: zondag 24 april 2022

  • april 2022
  • Erfgoedcel

Ook dit jaar nemen onze gemeenten en de lokale erfgoedactoren actief deel aan Erfgoeddag, de hoogdag voor roerend erfgoed. Ontdek hier het activiteitenaanbod in de Merode op Erfgoeddag!

Kom uit je kot op zondag, 24 april 2022 en ga op erfgoedontdekkingstocht in de Merode!

AARSCHOT

CC Het Gasthuis © Stad Aarschot

Met een gids op ontdekking in scholenstad Aarschot

Ontdek de verschillende Aarschotse scholen, hun geschiedenis en verhalen, en laat je verrassen door het verborgen erfgoed. Begeleide wandeling met vertrek om 10 uur of om 14 uur. Deelname gratis, wel eerst even inschrijven!

Sfeer van weleer in het Sancta Maria Instituut te Aarschot

Terugblikken op een schoolcarrière in Sancta Maria te Aarschot? Het kan op Erfgoeddag!

Blik terug op je eigen schoolcarrière in het Sancta Maria Instituut te Aarschot! In het klooster kan je oude klasfoto's komen bewonderen ter gelegenheid van Erfgoeddag. In de bar in de kloostertuin kan je - wie weet wel samen met oud-klasgenoten - gezellig herinneringen ophalen!

Grafschrift kanunnik Joannes Renom (+1724), stichter van de kapittelschool te Aarschot (c) Archief O.-L.-Vrouwekerk

Op zoek naar Aarschots schoolverleden in de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk

De tentoonstelling ‘Op zoek naar Aarschots schoolverleden in de collegiale Onze-Lieve-Vrouwekerk’ laat je kennismaken met sporen van de kapittelschool. Deze school was gevestigd op het kerkhofveld en onder de gewelven van het zuidportaal. Ook brengt de expo de visitaties van de scholen in het dekenaat, een schoolreglement, de begijnhofschool en de ondersteuning van de katholieke scholen in beeld. In het Sint-Annakoor kan je de grafzerk van kanunnik J. Renom, stichter van een Latijnse school (1724), terugvinden. Langs de zuidgevel ontdek je de grafmonumenten van deken P.J. De Wit (1868) en onderpastoor J.F. Reyntens (1879), stichters van het Sint-Jozefscollege in Aarschot. Meer info vind je op https://akaarchief.wixsite.com/collegiale.

Kwartierstaat © SADA

Verwantschappen tussen Langdorpse eeuwelingen zichtbaar gemaakt door kwartierstaten - Aarschot (Langdorp)

Als twee personen een of meer gelijke voorouders hebben, spreken we van verwantschappen. Doordat mensen zich meestal slechts drie, soms vier, generaties herinneren, wilde SADA met deze studie verwantschappen blootleggen tussen Langdorpse families die vandaag de dag niet meer gekend zijn … Wij deden dit voor 21 gevierde eeuwelingen en 2 meer bekende personen.

Onze school vroeger: tentoonstelling

Onze school vroeger - Aarschot (Wolfsdonk)

De Landelijke Gilde van Wolfsdonk organiseert ter gelegenheid van Erfgoeddag een tentoonstelling over ‘Onze School vroeger‘. Deze zal plaats vinden in onze dorpsschool, Veerlestraat 7 te 3201 Langdorp-Wolfsdonk op zondag 24-04-2022 van 10.00 – 18.00 uur. Iedereen is van harte welkom!

HERSELT

Documentatiecentrum Erfgoed Herselt © Erfgoed Herselt

Haal je dorp uit je schuif! - Herselt

Breng je oude (klas)foto's mee en kom ze digitaliseren bij Erfgoed Herselt! Maak kennis met wie we zijn, met hoe een archief en documentatiecentrum functioneert en hoe stamboomonderzoek in z'n werk gaat. Deelname gratis, wel eerst even inschrijven!

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

Klasfoto's © Erfgoed Scherpenheuvel

Oude klasfoto's vertellen het verhaal!

Met een reeks oude klasfoto’s als leidraad brengen we het schoolverleden terug tot leven en tonen we je de sfeer van weleer. Bewaar je zelf nog oude klasfoto’s? Breng ze gerust mee en/of laat ze door ons digitaliseren.

Zicht op de basiliek van Scherpenheuvel © Lander Loeckx

Langs pelgrimswegen: wandel je mee in?

Wandel de pelgrimsroutes vanuit Herselt, Diest, Attenhoven en Tremelo officieel mee in op zondag april. Of trek er op een andere dag op uit in de voetsporen van Pater Damiaan of Jan Berchmans. Maak kennis met het erfgoed en geniet met volle teugen van het groene landschap!

TESSENDERLO

Van griffel tot smartphone © François Van Gehuchten

Van griffel tot smartphone - Tessenderlo

Benieuwd naar hoe het er vroeger aan toe ging op school? Kom langs in het Museum De Kelder in Tessenderlo. Zondag 24 april doorlopen van 10 uur tot 18 uur. Gratis toegang.

WESTERLO

Kasteel Jeanne de Merode © Toerisme Westerlo

De sfeer van Downtown Abbey in het kasteel van Jeanne de Merode! - Westerlo - VOLZET!

Tijdens Erfgoeddag word je ingewijd in het leven van de eigenzinnige gravin Jeanne de Merode: ontdek haar onderwijsmissie, de familiegeschiedenis en het majestueuze kasteel. Vandaag gemeentehuis van Westerlo, maar tussen 1909 en WOII haar woning.

Abdij Tongerlo © Toerisme Westerlo

Erfgoedwandeling op de site van de abdij van Tongerlo - Westerlo (Tongerlo)

Een gids neemt je mee naar het binnenplein van de abdij van Tongerlo. Laat je verrassen door de boeiende verhalen van 900 jaar norbertijnen en de bouwgeschiedenis van de site.

Schoolklas anno 1940 © Heemkring Ansfried vzw

Terug naar de schoolbanken - Westerlo (Oevel)

In het Streekmuseum van Westerlo kan je letterlijk in een klasje uit 1940 binnenstappen! Geen scherm tegen de muur, maar een krijtbord. Geen stoelen, maar houten banken. Geen tablet maar een griffel.

Onbekende maar beminde volksinstrumenten © Westelfolk vzw

Oude Kempische muziek op originele instrumenten - Westerlo

Westelfolk is een groepliefhebbers van folk(lore) die de oude Kempische muziek laat herleven op originele en zelfgebouwde instrumenten. Kom zelf een hakkebord bespelen tijdens Erfgoeddag!

Beddermolen @ Marino Van Opstal

Bezoek de Beddermolen - Westerlo

De molenaar vertelt over de geschiedenis van de molen, maar ook over plantkunde, wind- en waterkracht, landschap en bodem, mechanica, hout- en metaalbewerking. Met wat geluk staat er wind en kan je de molen in actie zien! Gratis, maar reserveer je plaatsen.

Orgelmuseum Westerlo © Luc Peeters

Muziek bouwen met hout, karton en lucht? - Westerlo

Voor het bouwen van mechanische muziekinstrumenten is heel wat geschoold vakmanschap nodig. Kom kijken en leer alles over het beroep en over de instrumenten zelf!

<