Ga naar hoofdinhoud
Samenwerkingsproject

Project 'Kapelletjes in Vlaanderen'

  • mei 2022 - januari 2025

Erfgoedcel de Merode is officiële partner van Kapelletjes in Vlaanderen, een project van PARCUM.

Samen zetten we in op drie pijlers:

  • Inventariseren van het roerend en immaterieel erfgoed van de kapelletjes in Vlaanderen
  • Sensibiliseren: een boost geven aan wat leeft rond kapelletjes door middel van activiteiten
  • Tradities borgen: door middel van een toolbox die inspiratie biedt om aan de slag te gaan met kapelletjes in de buurt


We engageerden ons reeds om de testinventaris te toetsen aan het gebruik ervan in de praktijk. Uiteindelijk willen we zo komen tot een exhaustieve en uniforme inventarisatie van de kapellen in onze werkingsregio (Aarschot, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo).

Vervolgens willen we met onze 5 gemeenten bijdragen aan de centrale databank die PARCUM zal ontwikkelen. In deze databank zal àlle informatie over àlle kapelletjes in Vlaanderen (en dus ook in de 5 gemeenten die lid zijn van Erfgoedcel de Merode) gebundeld worden.

Zowel voor onderzoekers, als voor eigenaars, gebruikers en beheerders van kapellen, zal het project resulteren in een zeer waardevol instrument.

Een warme oproep!

Bij PARCUM sleutelen ze aan een inspiratiegids voor gans Vlaanderen: een verzameling van allerlei voorbeelden van wat er al met of rond kapellen georganiseerd wordt, of wat je nog allemaal kan organiseren. Klassieke tradities, nieuwe praktijken, ideeën of praktijken...

Kom naar onze Kapelletjes workshop!

Erfgoedcel & IOED de Merode organiseren in samenwerking met Monumentenwacht Antwerpen en PARCUM een worskshop rond kapelletjes! Draag jij een warm hart voor onze kapellen? En wil jij aan de slag gaan en nadenken over de toekomst van deze kapellen? Schrijf je dan nu in!

Nieuws

<